EEN BIJZONDERE HEILIGE: SINTE PHARAÎLDIS

Op 4 januari wordt elk jaar de naamdag gevierd van de H. Veerle of  Faraïldis (ook Pharaïldisvan Gent. De kerk in Smetlede is aan haar gewijd. Zij zou een dochter geweest van zijn van de heilige Amalberga van Maubeuge en van Theodorik, de zoon van koning Childebert en is overleden rond het jaar 740.

De naam Farahilde is de oorspronkelijke naam, later werd het Verildis, Veerhilde en tenslotte Veerle.

Naar de gewoonte van toen werd ze door haar vader uitgehuwelijkt aan een edelman. Zelf had ze zich het liefst als maagd aan de Heer toegewijd. Nu bleef haar hart verdeeld. Hij nam het niet zo nauw met de huwelijkstrouw en hield van feesten en jachtpartijen. Bij zo een jachtpartij deed hij een val met zijn paard en werd door Farahilde met de beste zorgen omringd. Hij overleed echter aan zijn verwondingen en als weduwe ging zij in Noord-Frankrijk wonen dicht bij Valenciennes. Vanaf dat moment wijdde Faraïldis zich geheel en al aan een leven van eenvoud, boete en gebed.

Verering & Cultuur.
Haar verering is al heel oud; reeds in de 9de eeuw vinden we er berichten over. Haar relieken bevinden zich grotendeels in St-Baafs in Gent.

In België zijn er momenteel slechts twee kerken met deze patroonheilige: Smetlede en Oostkerke bij Diksmuide. Te Steenokkerzeel op het gehucht Wambeek was er vroeger een grote Farahildekapel. Te Gent was er een Veerlekerk, vlak bij het Gravenkasteel, het was de kerk van de graaf.

Afbeeldingen.
Zij wordt afgebeeld met drie broden. Eens zou zij bij een rijke vrouw om brood gebedeld hebben. Maar de vrekkige vrouw zei: "Ik heb echt geen brood in huis. Als het wel zo was, mochten ze voor mijn part ter plekke in stenen veranderen." En dat gebeurde. Volgens het verhaal is die vrouw in armoede gestorven, omdat bij haar het brood in stenen bleef veranderen.
Ook wordt ze afgebeeld
met een gans. Eens had ze op een veld met tarwekorrels een hele roedel ganzen aangetroffen. Vol zorg liet Faraïldis ze in haar schuur overwinteren. Toen zij op een dag naar de kerk was, kwam een boer een gans stelen; samen met zijn vrienden at hij hem smakelijk op. Maar teruggekomen ontdekte Faraïldis het gemis. Ze liet de restanten verzamelen, legde de botjes en veertjes bijeen en er vloog een levende gans uit op.

Patronaten.
Zij is patrones van de stad Gent, en van enkele andere Vlaamse plaatsjes; daarnaast van kleine huisdieren; haar voorspraak wordt ingeroepen voor huiselijke vrede.

(Bron: oa Heiligenkalender)

De kerk in Smetlede is voortaan elke weekdag open van 10.00 u tot 16.00 u voor een gebed, een kaarsje, een moment van bezinning.