Op 11 november was er in de kerk van Lede een eucharistie voorzien om 10 uur: de herdenking van de wapenstilstand en het  hoogfeest van de H. Martinus.

Deze eucharistie viel weg wegens de coronamaatregelen.
Op onze vraag te zoeken naar eenvoudige symbolen die we in de kerk kunnen plaatsen, kreeg ik heel wat nuttige tips .

Nu we voorlopig niet meer kunnen 'spreken' met woorden in onze kerken,laten we enkele eenvoudige symbolen "spreken".

Wat het geworden is zie je  op de foto.

Aan het Maria-altaar in de kerk van  Lede zie je een mooie afbeelding van Martinus.
18 speciale klaprozen brengen de verwijzing naar de oorlog (zie verder voor meer uitleg).

Op de lezenaar ligt een mooie bezinningstekst over oorlog en vrede.

(Het H.Sacrament wordt in dit tabernakel niet bewaard)
Het gebaar van Martinus herhaalt de "voedselbedeling" in Lede elke week en in Wichelen elke maand.

In deze crisistijd kloppen nog meer mensen aan die om hulp vragen.

Weinigen weten dat we regelmatig mensen zonder onderkomen of in een crisissituatie (vb brand in hun huis, stormschade, ....)

in het sociaal "appartement" op de eerste verdieping van het Martinushuis opvangen.

Heel wat mensen zetten zich hier ook in voor 'welzijnsschakels' en voor de St.Vincentiusvereniging.

Pastoor Antoon en medewerkers.

Ter informatie: DE KLAPROOS: EEN PIONIERSPLANT OP SLAGVELDEN
Het symbool komt voort uit het idee dat de plant groeit op plaatsen waar iemand is vermoord: de bloem zou het bloed van de gevallen soldaat opnemen waardoor ze een mooie rode kleur krijgt. Lang dacht men dat dit de reden was waarom zoveel klaprozen op slagvelden te vinden waren. Hoewel de rozen in feite niets met de gevallen soldaten te maken hebben, is het symbool wel niet zo ver gezocht. De massale groei van klaprozen op slagvelden heeft alles te maken met de verwoesting van die velden. Door de vele granaten worden de akkers namelijk omgewoeld en vervuild. Een klaproos is een pioniersplant, wat wil zeggen dat ze als eerste op een pas omgewoelde of vervuilde, schrale grond zal groeien waar andere planten het moeilijker zullen hebben. Wanneer een veld wordt omgewroet, door een boer of een granaat, zullen de zaden die al jaren in de grond zitten naar bovenkomen met als resultaat één mooie grote klaprozengloed.
De bloem blijft dus een mooi symbool voor de kracht en schoonheid die kan groeien uit complete verwoesting.