Van waar komen de coronaregels voor kerken ?

Regelmatig krijgen we vragen waarom met de Eerste Communie en met het Vormsel maar een beperkt aantal personen mee mag in de viering.

Voor de coronacrisis was er geen probleem. Eén voorbeeld: in de kerk van Lede staan er ongeveer 350 stoelen, bij een grote viering plaatste men stoelen bij zodat (bijna) iedereen in de kerk een plaats had.

Op het hoogtepunt van de coronacrisis werden de publieke  vieringen in kerken verboden. Nadien werden stelselmatig meer en meer mensen toegelaten.

Hoe wordt dit bepaald? Voor elke kerk afzonderlijk wordt de oppervlakte van het grondvlak berekend, de overheid geeft een parameter en zo kunnen we bepalen hoeveel personen maximaal in de kerk mogen.

Dus zeker  niet de pastoor of de catechisten bepalen het aantal maar dit wordt berekend volgens de gegevens van het crisiscentrum van de regering in samenspraak met de virologen. Dit aantal kan dus variëren in functie van het aantal besmettingen. Om misverstanden te vermijden werkten we voor elke kerkplek dezelfde regels uit als volgt:

-bij de eerste communie kunnen ouders, broers en zusters meekomen.

-bij het vormsel kunnen ouders, peter en meter meekomen.

In totaal doen in onze acht kerkplekken 170 jongens en meisjes hun Eerste Communie en 200 jongens en meisjes krijgen het H. Vormsel toegediend.

We zijn blij dat zoveel ouders en kinderen kiezen voor deze belangrijke viering in de traditie van de Rooms Katholieke Kerk.

We heten hen hartelijk welkom in onze eucharistievieringen op zaterdagavond of op zondag.

Pastoor, diakens en catechisten van

Onze-Lieve-Vrouw Parochie Lede-Wichelen.