WIJZIGING DOOPDATA: PROTOCOL DOPEN VANAF JULI 2020

Beste ouders,

In de eerste plaats een “dikke proficiat” voor de keuze om jullie kindje te laten dopen.

Wij, de doopheren, zijn verheugd om het (de) kindje(s) op te nemen in de Rooms-Katholieke kerk. Nieuw leven wordt hun toegezegd in verbondenheid met Christus, onze Heer.

We leven, spijtig genoeg, in een tijd getekend door het COVID-19 virus. Veiligheid en gezondheid bepalen nu voor een groot deel ons leven. Het bepaalt ook het leven van de kerk en de sacramenten.

Om jullie als ouders en zeker het kind in een optimale veilige omgeving te laten deelnemen aan de doop zijn er een aantal noodzakelijke richtlijnen op te volgen. Je kan ze lezen als regels of ze zien als een bezorgdheid voor jullie gezamenlijke gezondheid, in de eerste plaats voor het kind dat jullie dierbaar is.

Luc Engels, pastoor-moderator Lede/Wichelen.

Algemene richtlijnen.

1. Slechts één persoon raakt een voorwerp aan; weglaten van alles wat ouders, peter en meter en de bedienaar samen aanraken (kruisje geven, doopkaars, witte doopkleed).
  2. Telkens nieuw doopwater voorzien.
  3. Zalving met handschoen aan.

Specifieke richtlijnen voor de O.L.V.-parochie Lede/Wichelen.

1. Er wordt per 2 families gedoopt.
  2. Maximaal aantal personen per familie bedraagt 25 personen.
  3. Het boekje voor de doop wordt per mail doorgestuurd, gevraagd wordt om dit zelf af te drukken en mee te brengen. Er zullen ook boekjes in de kerk aanwezig zijn wanneer de mogelijkheid niet bestaat om deze zelf af te drukken. Na de viering mogen geen boekjes in de kerk blijven liggen.(meenemen naar huis of in een doos leggen bij het verlaten van de kerk)
  4. Bubbels mogen samenzitten in de kerk.
  5. Dopen en zalven van het kind gebeurt met mondmasker op. Er wordt gevraagd aan 1 ouder het kindje boven de doopvont te houden.
  6. Zalving gebeurt met handschoen aan.
  7. Ondertekenen doopregister gebeurt met een balpen door de parochie aangeboden, deze kan je meenemen naar huis. Niet achterlaten in de kerk.

Binnenkomen van de kerk.

1. Handen ontsmetten.
  2. Looprichting volgen
  3. Binnen komen en buitengaan met mondmasker op.
  4. Volgen van de instructies op het mededelingsbord.
  5. Om dit alles in goede banen te leiden zijn er stewards aanwezig, aarzel niet om hen aan te spreken wanneer je vragen hebt voor de viering begint.

Tot slot zijn hier de vaste doopheren per kerk genoteerd. Zij zullen contact met jullie opnemen voor de doop. Eventuele vragen of bezorgdheden mogen gerust naar hen worden doorgestuurd. Zij kunnen ook worden verwittigd bij ziekte van één van de meters of peters/ouders. Regel is nog altijd: “Blijf dan thuis”! Bij ziekte van de doopheer worden jullie tijdig verwittigd wie er zal vervangen.

Met dank voor jullie begrip.

Doopheren en kerken.

Oordegem

Zondag    12u00

4e

Telefoonnummers van de doopheren.

E.H. AntoonBarbé: 053.80.39.99

Diaken William Van Driessche: 052.42.41.74